Ondernemen is zoet

Ondernemen is zoet - recept foodsels

Ik hou van zoet. Het is lekker, het maakt me gelukkig, het geeft me energie! Niets is heerlijker dan lekker op de bank te zitten, benen omhoog, kopje thee erbij en een heerlijk stukje chocola. Mijn geest is ontspannen, mijn lichaam in ruststand en tijd bestaat even niet.

Ik hou van ondernemen. Het is lekker, het maakt me gelukkig, het geeft me energie! Niets is heerlijker dan actief bezig te zijn met mijn bedrijf, mijn klanten en mijn collega ondernemers. Mijn geest is aan het werk, mijn lichaam in beweging en tijd is alles.

Ondernemen heeft dezelfde smaak en effect op mij als wanneer ik iets zoets tot me neem, maar vraagt wél een andere houding op het moment dat ik het beleef. Daar waar ik bij het verorberen van een zoete lekkernij heerlijk achterover mag leunen, vraagt het ondernemerschap beweging en inzet.

Zoet is het gevoel van een eerste opdracht binnenhalen, een fijn gesprek met een mede-ondernemer hebben of de oplossing vinden van een probleem waarmee je al een tijdje worstelt. Het is als happen in een heerlijke zoete appel, sappige peer of ronde, rijpe druif. Je voelt de zoete euforie van een overwinning. Het is lekker, het maakt gelukkig, het geeft energie!

Zoet kan iets hartigs wat zachter van smaak maken. Zo verbaasde ik me over het verrassende effect van pure chocola in een Chili con Carne gerecht. Als bij het ondernemen iets moeilijks op je pad komt, kan de steun van een mede-ondernemer een verzachtend effect hebben. Hulp en ondersteuning vragen in de vorm van samenwerking is ook – nee, VOORAL – ondernemend bezig zijn. Je hoeft niet alles alleen te doen. Zoek combinaties, zorg voor warmte en het zoete zal omsmelten tot nieuwe smaken en texturen. Het ondernemerschap hervormt zich dan door nieuwe ideeën, samengevoegde ervaringen en verrassende invalshoeken.

Zoet vraagt ook om onderhoud. Wie na het eten van een heerlijke crème brûlée vergeet zijn of haar tanden te poetsen, zal het bij het volgende tandartsbezoek zwaar te verduren krijgen (oké niet na één keer, maar na meerdere keren je tanden vergeten te poetsen). Trek dit door naar het ondernemerschap en pas dus op wanneer het met je onderneming goed gaat en alles je voor de wind gaat! Ga niet achterover zitten om eens lekker uit te buiken en het ervan te nemen, maar blijf je onderneming onderhouden. Want wanneer de aftakeling eenmaal is ingezet, kost het enorm veel moeite én poen om het onheil af te wenden.

Zoet kan levensreddend zijn. Denk maar eens aan de verhalen van drenkelingen die dagen of weken op de oceaan hebben rondgedobberd. Gek van de dorst, terwijl er zoveel water om hen heen is. Hoeveel hebben uit wanhoop het zoute water niet opgedronken? Wetende dat het maar een tijdelijke verlichting zou geven. Wanneer het water zoet was geweest, dan hadden ze het leven in plaats van de dood gedronken.

In de woestijn kan het je leven redden als je die plekken weet te vinden waar een zoetwaterbron zich bevindt. Wanneer je een goede gids bij je hebt die de bron kan ontdekken, kan dat je leven redden. Zorg ook in het ondernemen dat goede gidsen met je meetrekken. Mensen die je in moeilijke tijden – als de zon op je hoofd en het zand onder je voeten brandt – kunnen helpen je onderneming weer te verkwikken en nieuw leven in te blazen.

Ondernemen. Het is lekker, het maakt gelukkig, het geeft energie.
Ondernemen. Het vraagt om onderhoud, samenwerking en goede gidsen
Ondernemen. Het heeft vele smaken. Kom ze proeven bij Sparren met disgenoten!

 

Yvonne Alefs - mede oprichtster Academie voor de OndernemerYvonne Alefs is mede oprichtster Academie voor de Ondernemer. Zij gelooft in de kracht van het delen van kennis en heeft het tot haar missie gemaakt ondernemers bij elkaar te brengen om precies dat ook te doen. Gedeelde kennis, is dubbele kennis!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *