Ondernemersdromen en innerlijke obstakels

Ondernemersblog - Ondernemersdromen en innerlijke obstakels

ondernemersdromen 1Toen we voor het eerst bij elkaar kwamen om de Academie voor de Ondernemer op te richten, was één van de eerste dingen die Jan – de visionair onder ons – tegen ons riep:
“jullie moeten als ondernemer iets ANDERS in de Academie inbrengen dan wat jullie tot dusver al met jullie eigen bedrijven doen”.

Jan had toen al helder voor ogen dat de Academie voor de Ondernemer meer moest worden dan alleen een plek waar je als (startende) ondernemer praktische workshops kon volgen op het gebied van bijvoorbeeld social media, een website bouwen, teksten schrijven en ga zo door.

Hij voorzag dat de Academie op de eerste plaats een plek moest zijn waar iedere ondernemer een duidelijker beeld zou krijgen van:
– de eigen drijfveren voor het ondernemerschap;
– het verhaal achter de eigen onderneming;
– de vermogens om ook andere ondernemers te kunnen helpen met de eigen opgedane kennis;
– de weg die genomen moet worden om het beste uit zichzelf als ondernemer te halen;
en liefst nog veel meer!

ondernemersdromen 2Het was voor mij lastig om te visualiseren wat ik naast mijn technische kennis over het bouwen van websites nog meer kon inbrengen, maar ik was in iedere fase van de ontwikkeling van de Academie er 100% van overtuigd dat ik het gaandeweg zou ontdekken. De Academie voor de Ondernemer voelde vanaf het begin als een zoektocht naar meer diepgang in mijn ondernemerschap en nog belangrijker naar een verdieping in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.

Het mede-organiseren van en actief deelnemen aan Storm aan Zee – de ondernemers denktank van de Academie die iedere laatste vrijdag van de maand plaatsvindt – bracht mij telkens dichterbij het gevoel dat ik meer te bieden had dan alleen de kennis over mijn specifieke vakgebied.

Tijdens deze brainstorm sessies – waar ondernemers elkaar verder helpen met vraagstukken die hun bezighouden – ontdekte ik hoeveel kennis ik kon putten uit de ervaringen die ik als ondernemer al had opgedaan en het positieve effect dat het voor de ander had als ik die kennis deelde. Aan het einde van iedere “Storm aan Zee”- als we met allen die dat willen nog even naborrelen – voelde ik telkens de energie door mijn aderen stromen en een diep gevoel van “op de goede weg zijn”.

Maar het ULTIEME gevoel van “op de goede weg zijn” kwam pas tijdens de laatste “Storm aan Zee” sessie. Ik had een boek gelezen over de innerlijke obstakels die we als mens vaak opwerpen bij het najagen van ons doel of droom en hoe je telkens om deze obstakels heen kunt laveren. Ik herkende heel veel van mezelf in het boek en vond de vaardigheden die aangeboden werden om de innerlijke obstakels te passeren zo ongelofelijk toepasbaar, dat ik er onmiddellijk van overtuigd was dat de inhoud ervan niet alleen mij zou verder helpen, maar een hele horde ondernemers, zo niet ALLE ondernemers!

Ergens van overtuigd zijn is één ding, maar hoe zorg je er vervolgens voor dat je er daadwerkelijk ook iets mee doet? Met andere woorden: hoe kom je vervolgens in actie?

In het boek wordt heel mooi aangegeven dat wanneer je doel of droom aan het ontluiken is en je je afvraagt waar te beginnen, je een kleine sprong moet maken. Een soort van proef op de som nemen om te zien of iets aanslaat, zowel voor jezelf als voor je doelgroep.

In mijn geval was die sprong een “Storm aan Zee” sessie leiden waarbij ik de boodschap van het boek zou uitdragen. Een test om te zien of dat wat mij zo geraakt had in het boek, ook anderen aansprak en om te peilen of ik genoeg potentie had om de boodschap helder over te brengen. En vorige week vrijdag was het dus zover.

ondernemersdromen 3
Tijdens de sessie stond één vraag centraal:

“Als er geen hindernissen waren, welke (ondernemers)droom zou jij dan waarmaken?”

Het maakte – zoals ik al verwachtte – veel los bij ons allemaal. Stuk voor stuk bleken we een ondernemersdroom te hebben en één of meerdere innerlijke obstakels die ons tegenhielden om deze droom werkelijkheid te laten worden.

Om maar een paar hindernissen te noemen die naar voren werden gebracht:
– zorgen om verlies van financiële zekerheid;
– het gevoel hebben niet genoeg tijd ervoor te hebben;
– angst om het balans tussen werk en gezin kwijt te raken;
– de overtuiging dat je (nog) niet goed genoeg bent;
– twijfel of je je staande weet te houden bij weerstand vanuit de (naaste) omgeving;
–  bang zijn om niet meer maatschappelijk geaccepteerd te worden.

Het delen van onze ondernemersdromen en het benoemen van onze angsten, twijfels en overtuigingen – waar we ons onderling allemaal in konden vinden – zorgde voor een sfeer waarin we elkaar kon;den aanmoedigen en motiveren om toch vooral door te gaan met het najagen van onze droom.

 

 

Eén gedachte over “Ondernemersdromen en innerlijke obstakels”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *